Gradnja metroa u prestonici bez tendera?

Bez autora
Aug 16 2011

Sudeći prema izjavi gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa sa Francuzima je, posle višegodišnjih pregovora, postignut dogovor o izgradnji metroa u Beogradu. Tu informaciju juče je preneo i zvaničan sajt Skupštine grada. Đilas je izjavio da bi građevinski radovi trebalo da počnu u naredne dve godine a prva linija metroa mogla bi da se očekuje 2016. ili početkom 2017.godine. S obzirom na to da je reč o najvećem projektu u posledenjih nekoliko decenija i da je ova vest prvi put objavljena prošle nedelje „iz izvora bliskog Skupštini grada“ ostaje nejasno zašto gradonačelnik, tako važnu informaciju nije saopštio na zvaničnoj konferenciji za novinare. I što je još važnije, ostalo je nedorečeno da li će za ovaj grandiozan projekat biti raspisan tender. U utorak je održan neformalan sastanak u vezi sa gradnjom beogradskog metroa, međutim tada još nije bio postignut zvaničan dogovor. Na sastanku se razgovaralo o potencijalnoj saradnji, ali još uvek nikakav ugovor nije potpisan, niti je bilo reči o finansijama...

Gradnja metroa u prestonici bez tendera?Sudeći prema izjavi gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa sa Francuzima je, posle višegodišnjih pregovora, postignut dogovor o izgradnji metroa u Beogradu.

U intervjuu za jedan dnevni list, a tu informaciju juče je preneo i zvaničan sajt Skupštine grada, Đilas je izjavio da bi građevinski radovi trebalo da počnu u naredne dve godine a prva linija metroa mogla bi da se očekuje 2016. ili početkom 2017.godine. S obzirom na to da je reč o najvećem projektu u posledenjih nekoliko decenija i da je ova vest prvi put objavljena prošle nedelje „iz izvora bliskog Skupštini grada“ ostaje nejasno zašto gradonačelnik, tako važnu informaciju nije saopštio na zvaničnoj konferenciji za novinare. I što je još važnije, ostalo je nedorečeno da li će za ovaj grandiozan projekat biti raspisan tender. Zvaničan odgovor na ta pitanja nismo uspeli da dobijemo u Skupštini grada jer juče niko nije odgovarao na naše pozive.

Inače, Danasu je krajem prošle nedelje u francuskoj kompaniji Alstom rečeno da je u utorak održan neformalan sastanak u vezi sa gradnjom beogradskog metroa, međutim tada još nije bio postignut zvaničan dogovor. „Na sastanku smo razgovarali o potencijalnoj saradnji, ali još uvek nikakav ugovor nismo potpisali, niti je bilo reči o finansijama“, rekli su u Alstomu. Nezavisni konsulatant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, tvrdi da za ovakvu vrstu javnih radova svakako treba da bude raspisan tender i da je to i po domaćim i međunarodnim zakonima.

O beogradsmom metrou se govori već 35 godina. Sedamdesetih godina prošlog veka u Urbanističkom zavodu glavnog grada boravila je čak dve godine ekipa američkih stručnjaka koja je ispitivala mogućnosti i stvarne potrebe Beograda za metroom, a ozbiljnije priče o ovom vidu prevoza za glavni grad počinju ponovo 2002. kada su Austrijanci uradili studiju na tu temu. Konkretniji planovi nastaju u poslednje tri godine, kada se kao zainteresovane strane pominju i investitori iz Nemačke, Španije, Rusije i Kine, a od prošle godine i Francuske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik